Samovoľný únik moču – problém, ktorý sa dá riešiť

08.12.2009 Celý región

Samovoľný únik moču je problémom veľkého počtu osôb. Z odborného pohľadu nejde o ochorenie, ale o symptóm/príznak, ktorý je dôsledkom primárneho zdravotného problému.
Posledné prieskumy hovoria, že až 20-30% žien a 5% mužov Slovenska trpí samovoľným únikom moču a len 35% z nich vyhľadá odbornú pomoc. Prieskumy naznačujú aj nesprávny postoj ľudí k tomuto problému. Mnohí si myslia, že tento problém patrí k veku alebo ho považujú za príliš intímny a hanbia sa o tom hovoriť. Združenie InkoFórum sa snaží odtabuizovať tento mýtus a zároveň vzdelávať odbornú verejnosť o možnostiach diagnostiky a liečby.

Jednou z príčin vzniku samovoľného úniku moču môže byť aj tzv. neurogénny močový mechúr, ktorému sa venovali špecialisti - lekári z rôznych oblastí na odbornej konferencii InkoFóra v Banskej Bystrici. Odborníci sa venovali neurogénnemu močovému mechúru a ďalším aspektom samovoľného úniku moču z viacerých pohľadov, a to či z pohľadu špecialistu (gynekológ, neurológ, urológ) alebo z pohľadu následnej rehabilitácie a ošetrenia pacienta s týmto typom problému. Konferenciu organizovalo združenie InkoFórum spolu so Slovenskou urologickou spoločnosťou SLS a s podporou SCA Hygiene Products, spol. s r.o. a Hartmann – Rico spol. s r.o..

Neurogénny močový mechúr patrí medzi časté príčiny vzniku inkontinencie (samovoľného úniku) moču. Príčin jeho vzniku môže byť viacero: ochorenia nervového systému, najmä po mozgových príhodách a úrazoch; po onkologických operáciách v malej panve a brušnej dutine (nádory maternice a hrubého čreva); po ožarovaní panvových a brušných orgánov ako aj po vrodených anomáliách centrálneho a periférneho nervového systému.

Liečba neurogénneho močového mechúra je závislá od viacerých faktorov. Základné faktory na zvolenie liečby sú typ neurogénneho močového mechúra, etiológia neurogénneho močového mechúra, individualita pacienta, pohlavie a vek pacienta.

Podľa prieskumu Doc. MUDr. Jána Švihru, PhD. , ktorý bol realizovaný s pacientmi trpiacimi únikom moču, väčšina pacientov vyhľadá pomoc do 5 rokov od vzniku problému. Toto zistenie je veľmi alarmujúce, pretože tak ako aj u ostatných zdravotných problémoch, tak aj pri úniku moču (inkontinencii) platí, že čím skôr je problém podchytený – diagnostikovaný a liečený, tým je odstránenie problému alebo jeho minimalizácia jednoduchšia.

„Téma úniku moču stále patrí medzi tie, o ktorých nechce nikto hovoriť. Až tretina opýtaných nemá dostatok informácií o probléme, ktorým trpia a následne dve tretiny pacientov nie sú dostatočne liečení, “ povedal Doc. MUDr. Ján Švihra, predseda odborného výboru InkoFóra a zároveň dodáva:
„V prvom rade je veľmi dôležité, aby sa pacienti začali zaujímať o vlastné zdravie a aktívne vyhľadávali odbornú pomoc u svojho lekára. “

Vo všeobecnosti platí, že únik moču predstavuje aj spoločenský, hygienický a ekonomický problém. Preto je dôležité tento problém riešiť a riešiť ho adekvátne. Vyhľadanie lekárskej pomoci je základným predpokladom úspechu. Pri akomkoľvek úniku moču výrazne pomáha okrem odbornej liečby aj redukcia nadváhy, gymnastika panvového dna u žien. V neposlednom rade treba uviesť, že aj keď týmto problémom pacient trpí, neznamená to, že sa má uzavrieť a ostávať doma. Existuje množstvo zdravotníckych pomôcok, ktoré sú plne hradené poisťovňou. Absorpčné pomôcky umožňujú pacientom so samovoľný únikom moču realizovať obľúbené aktivity (šport, výlety, návštevy, prechádzky... ), pacienti sa nemusia cítiť sociálne izolovaní. Inkontinencia – samovoľný únik moču alebo stolice je problém, ktorý sa dá riešiť.

InkoFórum, občianske združenie usiluje o pomoc pacientom trpiacim samovoľným únikom moču a/alebo stolice, ako aj o premenu postojov verejnosti k tomuto ochoreniu. Združuje popredných špecialistov – lekárov z viacerých medicínskych odborov, ktorí sa problematikou úniku moču alebo stolice zaoberajú vo svojej praxi niekoľko rokov. Bližšie informácie nájdete aj na webovej stránke www.inkoforum.sk, príp. e-mail: info@inkoforum.sk.

Katarína Kolimárová
PRime time, s.r.o.
 

Vyberte región